Pages

Friday, June 29, 2012

Tablete, tablete, tablete

iPad domina piata tabletelor cu peste 60 de procente. Desi mai multi producatori au lansat tablete cu sistemul de operare Android, acesta detine putin peste 30 de procente, restul fiind acaparate de alte sisteme de operare ca ale celor de la Amazon (foloseste un sistem personalizat, derivat din android-ul celor de la Google) sau RIM.


Aceasta statistica are foarte mari sanse sa se schimbe in viitorul apropiat datorita unor noi tablete care isi fac aparitia pe piata.


Google, in parteneriat cu Asus, a prezentat la conferinta Google I/O  tableta Nexus 7. Aceasta vine cu un ecran de 7 inch (de acolo si numele ei) de tip IPS, rezolutie 1280x800, chipset-ul din seria Nvidia Tegra 3 cu procesor quad-core de 1,3 ghz si 1 GB memorie RAM. Pretul este foarte bun pentru ceea ce ofera, tableta fiind disponibila in doua variante, cea de 8 GB memorie interna care v-a costa maxim 1000 ron si cea de 16 GB care nu v-a trece de 1200 ron.



O alta veste buna e intrarea pe piata a giganticului Microsoft cu doua tablete interesante lansate sub brand propriu, denumite Surface si care vor utiliza Windows 8 RT, respectiv Windows 8 Pro.


Surface Win 8 RT va avea un ecran de 10.6 inch, rezolutie HD, pe platforma Nvidia Tegra 3 cu memorie interna pana in 64 GB, pe cand Surface Win 8 Pro vine cu un ecran de 10.6 inch, rezolutie Full-HD, pe platforma Intel Ivy Brigde si cu memorie interna pana in 128 GB. Partea interesanta, in special legata de versiunea cu Win 8 Pro e ca v-a suporta aplicatiile care ruleaza pe PC-ul clasic.



Nici una dintre aceste tablete nu este un "iPad killer" sau un concuret direct, fiecare facand parte dintr-un alt segment al pietei, Google Nexus 7 fiind mai degraba un concurent pentru Amazon Kindle fire (dupa cum au anuntat si producatorii), in timp ce Microsoft Surface se adreseaza oamenilor care vor sa si lucreze, sa produca ceva si care nu folosesc tabletele doar pentru multimedia.


Aparitia acestor tablete este benefica si consumatorului final, concurenta face intotdeauna bine obligandu-i pe producatori sa vina cu idei noi, originale sau sa reduca din pretul produselor pentru a fi atractivi clientilor mai ales ca se anunta si alti producatori (Samsung, HTC, Huawei) care doresc sa lanseze tablete cu sistemele de operare Win 8.

No comments:

Post a Comment